Injectables

Injectables die tandartsen en tandarts-specialisten gebruiken voor esthetische en tandheelkundige doeleinden, bestaan uit twee verschillende stoffen met verschillende toepassingen:

 • Rimpelvullende middelen (“fillers”) die bestaan uit hyaluronzuur
 • Spierontspannende middelen, zoals botuline toxine (Botox® of Azzalure®)

Richtlijn Injectables

De NVDFE heeft de “Richtlijn Injectables voor Tandartsen en Tandartsspecialisten” ontwikkeld, om duidelijkheid te verschaffen over deskundigheid en bevoegdheid van tandartsen en tandartsspecialisten, die een aanvullende opleiding hebben gevolgd in behandelingen met injectables voor esthetische en tandheelkundige doeleinden. Klik op de afbeelding voor een download.

Indicaties en aanbevelingen. In de uitgebreide bijlage van de Richtlijn worden in totaal 15 indicaties en behandelingen met hyaluronzuur en botuline toxine beschreven, inclusief behandellocaties, doseringen en mogelijke complicaties.

Overige doelen. De Richtlijn heeft daarnaast als doel om de kwaliteit van esthetische en tandheelkundige behandelingen met injectables te waarborgen door kwaliteitsnormen te benoemen. Het is tevens een handvat voor de beroepsgroep om op een verantwoorde, effectieve en veilige manier uitvoering te geven aan de praktische behandelingen met botuline-toxine en hyaluronzuur fillers.

Een impliciete doelstelling van de Richtlijn is om het toepassen van injectables door niet gekwalificeerde behandelaars te voorkomen.  

Ook dient de Richtlijn als noodzakelijke informatie voor de overheid bij de vernieuwing van de wetgeving over cosmetische handelingen.

Zie het voorbeeld uit de Richtlijn Injectables van de aanbeveling voor de behandeling van bruxisme en masseter hypertrofie.

Literatuur fillers en botuline toxine

Een goed verzamelwerk over fillers en botuline toxine, met link naar Amazon.com:

cosmetic-injection-techniques-213x300

Fillers van hyaluronzuur

Lichaamseigen stof. Fillers op basis van hyaluronzuur (belangrijkste merk: Restylane) zijn wereldwijd het meest populair. Dat heeft te maken met de kwaliteit en vooral de veiligheid van het product. De belangrijkste reden van de populariteit van hyaluronzuur is het feit, dat het een lichaamseigen stof is. Bij veroudering van de huid verandert de samenstelling van het natuurlijke hyaluronzuur in de huid, waardoor de huid minder wordt gehydrateerd en het volume afneemt, wat leidt tot rimpelvorming.

Aanmaak natuurlijk collageen. Hyaluronzuur als filler heeft heeft de nijging om uit te zetten en daarmee in volume toe te nemen. Bovendien trekt het extra watermoleculen aan, om het volume te handhaven. Daarnaast stimuleert hyaluronzuur de aanmaak van natuurlijke collageen in de huid. En het middel is duurzaam, het middel veroorzaakt geen overgevoeligheidsreacties en het blijft keurig op de ingespoten plaats zitten.

Behandelingen met fillers. Tandartsen en tandarts-specialisten die injectables toepassen voor esthetische doeleinden, behandelen de volgende delen van het gezicht met fillers:

 • Neus- lippenplooi
 • Jukbeen en wangen
 • Wallen en donkere kringen rondom de ogen
 • Marionetlijnen (afhangende mondhoeken)
 • Ingevallen slapen
 • Lippen
 • Bovenlip lijntjes
 • Oorlel correctie

Zes tot twaalf maanden. Het effect van een behandeling met hyaluronzuur duurt ongeveer zes tot twaalf maanden. Uiteindelijk verdwijnt hyaluronzuur helemaal uit het lichaam, want het wordt op natuurlijke manier via de lever afgebroken. Vaak blijkt, dat bij herhaling van de injecties het steeds minder vaak nodig is om het gewenste effect te krijgen.

Twee goede boeken, uitsluitend over “fillers”, met links naar Amazon.com:

injectable-fillers-232x300dermal-filler-procedures-212x300

Botuline toxine, Botox® of Azzalure®

Botox® en Azzalure® zijn producten waarmee spieren ontspannen die storende rimpels  en die overmatige werking van de kaakspieren veroorzaken. Vaak wordt voor alle verschillende producten de verzamelnaam “botox” gebruikt, naar het gelijknamige merk. Deze producten bevatten botuline toxine.

Behandelingen met botuline toxine Tandartsen en tandarts-specialisten die injectables toepassen voor esthetische en tandheelkundige doeleinden, behandelen de volgende delen van het gezicht met botuline toxine:

 • Kraaienpootjes
 • Lachrimpels
 • Voorhoofdsrimpels
 • Fronsrimpels
 • Afhangende mondhoeken
 • Verdikking kaakspier
 • Putjes in de kin
 • Gummy smile
 • Tandenknarsen en kaakklemmen (“bruxisme”)
 • Migraine
 • Overmatig zweten

Botox of botuline toxine is een stof die de spieren ontspant. Het wordt door tandartsen al vele jaren gebruikt als middel tegen bruxisme (tandenknarsen en kaakklemmen). Het bijzondere van deze injectable is dat het de oorzaak van de bepaalde rimpels aanpakt, namelijk de spieractiviteit.

Rimpels worden verzacht. Door botox in de spier te spuiten, wordt de zenuwimpuls die voor de samentrekking zorgt tijdelijk geblokkeerd. Rimpels worden verzacht of verdwijnen volledig. En de kaakspier ontspant zodat bruxisme en masseter hypertrofie worden voorkomen. Het effect van botox is niet blijvend. Een behandeling kan zonder problemen worden herhaald. Deze injectable wordt als volkomen veilig beschouwd.

Vier tot negen maanden. Het resultaat van de behandeling is al na drie tot zes dagen te zien. De huid ziet er zichtbaar ontspannen uit en rimpels worden minder diep. Bruxisme en masseter hypertrofie neemt af. Na veertien dagen is het effect van botox optimaal. Het effect van de behandeling houdt drie tot vier maanden aan. Naarmate een botox behandeling vaker wordt herhaald, houdt het effect op de rimpels en de kaakspieren langer aan. Dit varieert van zes tot negen maanden.

Twee goede boeken, uitsluitend over botuline toxine, met links naar Amazon.com:

botulinum-toxin-procedures-211x300aesthetic-botulinumtoxin-injections-232x300